onsdag 12 maj 2010

"Bert och beundrarinnorna" av Sören Olsson och Anders Jacobsson

Jag har läst boken Bert och Beundrarinnorna som är skriven av kusinerna Sören Olsson och Anders Jakobsson. Den handlar om den sextonåriga Bert Ljung som inte har någon tjej och börjar leta efter en som är 16år lagom och go och som honom fast tjej. Fast han verkar vara helt oattraktiv för det andra könet. Fast helt sant är det inte eftersom han plötsligt utan större andledning börjar bli beundrad om tolvåringar och tjejer från sjuan. Först förstår han inte varför eftersom att han är rätt så ful men sen kommer han upp med en teori om att småtjejerna kanske kan tro att han har ful mask på sig för att dölja sitt sanna yttre och att små tjejerna tycks veta att han egentligen är en stilig superhunk.

Detta utspelar sig nog på sent åttital eller tidigt nittital. Den viktigaste händelsen är antingen när han blir erbjuden av sin rike farbror att bo med honom och hans sexiga svarta tjej under sommarlovet eller när han blir ihop med Patricia eftersom hans tidigare relation handlade om att de båda tyckte att den andre var ful och någon fuling ville ingen av parterna ha. Detta skulle kunna hända i verkligheten men händelserna som händer är väldigt sällsynta.

Språket är normalt för en komisk bok men enligt mig men kanske lite för perverst för barn. Jag har inte kunnat säga att den har något speciell budskap att ge. Bert bor i Öreskoga som är en normal stor stad med ett antal skolor. Dom flesta som bor i Berts område är rätt så fattiga såsom hans egen familj eftersom hans far brukar klaga i tidigare Bert-böcker om att dom inte kan köpa en viss sak eftersom dom inte har pengarna till det och dom andra i deras omgivning verkar inte vara så mycket rikare. Jag tycker boken är bra eftersom den är sjuk och rolig.

Av: Anton Seppälä Nordness

1 kommentar:

 1. Jag har läst ganska mycket Bert. Men Nolina var väl hans tidigare relation? Och Nadja Nilsson var tillbaka.

  Det brukar inte beskrivas om de andra är så mycket rikare (men viss social bakgrund beskrevs), men Berts kompis Åke Nordin säger faktiskt att han kommer från en fin familj (hans morsa dog när han var 7 år om du minns). Bert och hans grannar skall nog vara medelmåttigt rika.

  Nadja Nilsson verkar vara någon blandning av raggarbrud och klassisk violinist (ibland var hon tuff, men ibland tog hon fram fiolen och lirade "Fjärils vingad syns pä Haga"), och hennes släkting var Paulina Hlinka (som Bert hånglade med på lägerskolan, sedan blev hon lite "kall" mot Bert).

  Sedan har du Emilia Ridderfjell, hon är någon slags överklassdotter (som 1800-talet), hennes föräldrar är ganska högt uppsatta läkare och tar bra betalt, så hon brukar ha finkläder (fast Bert och Emilia gillar varandra, men de gör så småningom slut. Hon var ganska tillbakadragen och tystlåten och så, skötte skolan och uppförde sig bra, men fick hett temperament ibland i serietidningarna.).

  Sedan finns en rikemansson som heter Christoffer Palm, han har alla datorspel och allting. Men de kanske är undantag. Fast oftast är det Berts egna föräldrar som tycker Bert inte bara skall ha allt (som video, men han får av farbror Janne en jul) och han skulle få pengar om han hjälpte till att diska (men Bert säger att han inte orkar då han tycker han är "fattig"). Dessutom får Bert 17 julklappar ett år (men bara åtta ett annat). Det är inte så stora sociala problem men visst, Berts farbror Janne i New York City är rikare.

  I boken "Berts första betraktelser" finns ett stycke där Berts jämngamla klasskamrat Åke kallar sig "76:a" när han skriver en insändare. Genom det kan du datera Bert och hans klasskamrater som att de föddes 1976, men det finns vissa motsättningar.

  SvaraRadera