måndag 31 maj 2010

"Ondskan" av Jan Guillou

Den här boken är bra och spännande och den är jätte bra att läsa även om den är lite lätt läst. Det handlar om Erik som bor hos sin mamma och pappa. Om Erik gör ett enda fel så måste han gå in i sovrummet efter maten och där får han smisk av in far antigen med ett skohorn, björkris eller en piska. Eriks mamma var snäll men hon kunde inte säga till för då vart hon slagen också men inte med smisk. Erik var bossen i ett gäng i skolan eftersom han var starkast och modigast. Deras gäng brukade göra mycket otillåtligt. Dem brukade stjäla skivor och sedan sälja dem för halva priset på skolan. En gång så vart dem tagna på bar gärning men Erik var inte med den gången men ändå så skylde alla hans gängmedlemmar på han. Han fick inte gå i skolan längre och då fixa hans mamma så att han fick gå i en annan skola som är för rika familjer.

När han var där så fick han dela ett rum med en som heter Pierre och han var snäll mot Erik. Erik fick veta att det var elevuppfostran här. När Erik och Pierre gick till matsalen så fick han reda på exakt vad elevuppfostran gick till. Det var så att rådisarna och gymnasterna fick slå upp mindre elever hur mycket dem ville. Man fick slå gymnasterna men inte rådisarna, för om man slog en rådis så åkte man ut ur skolan. Det fans en speciell ruta där man fick slåss så mycket som möjligt, tills någon kröp ut ur rutan. Man kunde hamna på sjukhus eller värre men det var sällan det vart värre än bara sjukhus.

Erik gick där det kallades realskolan och dem fick ofta spö av dem äldre. Erik ville inte slåss så mycket men det var tydligen uppenbart att han skulle få göra det här mer än på förra. Erik kunde slå två gymnaster i rutan när dem utmana han. Alla hans klasskamrater var lite rädda för Erik. Erik brydde sig inte om dem, för han visste att dem var veka. Bara lite efter att han hade kommit dit så fick han ju veta om man var olydig eller så fick man arrest. Det betydde att man inte fick åka hem på helgerna, istället fick man sitta instängd i ett rum hela dagen.

Huvudpersonen är Erik och han är ganska bråkig och lite kaxig men han kan faktiskt vara jätte snäll och han bråkar bara om han behöver fast det gjorde han inte förut.

Av: Elin Sundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar