måndag 17 maj 2010

"Jorden runt på 80 dagar" av Jules Verne

Boken är en klassiker som är bra, det är inte så mycket fart och spänning i boken men den är rätt bra.

Den handlar om en man som heter Fileas Fogg och hans betjänt Passepartout som ska resa jorden runt på 80 dagar. Det börjar med att Fileas Fogg slår vad med sina vänner om att det faktiskt går att resa jorden runt på 80 dagar. Dom tror honom inte, men Fileas vet att det går att göra det så han ska bevisa det så han slår vad med dem om tjugotusen pund! Han ska komma hem till London exakt det datumet han tog farväl.

Fileas och hans betjänt Passepartout börjar sin resa och Fileas lovar sina vänner att han ska stämpla passet varje gång så han har bevis.

När Passepartout ska stämpla herr Foggs pass möter han en detektiv. Detektiven hette Fix. Han sökte en person som heter Fileas Fogg som misstänkt för rån av tjugotusen pund! Passepartout vet inte vad han pratar om. Hans husbonde heter ju Fileas Fogg och han ska bara resa jorden runt på 80 dagar. Han kan omöjligt ha stulit så mycket pengar för då skulle man ju fly från landet… Nej det är omöjligt herr Fogg var en bra man, han skulle aldrig stjäla några pengar det vet jag!

Under resan blir herr Fogg och hans betjänt förföljda, de stöter alltid på detektiven Fix, som inte vill avslöja att han är en detektiv utan låtsas som om det bara är roligt att hela tiden stöta på herr Fogg, vart han än reser.

Huvudpersonerna i denna bok är herr Fogg och Passepartout som ska försöka resa jorden runt på 80 dagar.

Boken var rätt bra den började lite segt men den blev så bättre ju mer man läste.

Av: Matilda Parkkila

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar