torsdag 23 september 2010

"Janne, min vän" av Peter Pohl

12- åriga Krille har aldrig haft någon riktigt nära vän, men en dag i augusti 1954 träffar han Janne. Janne är en mästare på att cykla och han är rödhårig. Hans cykelkonster imponerar så mycket att han snabbt kommer in i gänget, men redan från början är det tydligt att det är han och Krille som är bästa vänner

Janne är som ett stort frågetecken, som aldrig berättar mycket om sig själv. Faktum är att Krille inte har en aning om vem denna kille är, som dök upp från ingenstans.
Krilles frågor om Janne är många, men de lämnas obesvarade ändra tills han sakta tvingas berätta hela historien om deras vänskap för polisen.

Boken består av Krilles lite förvirrade och chockade berättelse, som leder fram till ett otroligt sorgligt slut och en mängd frågor, som faktiskt lämnas obesvarade. Fast kanske är det inte så konstigt att alla svar inte ges i boken. Vilka frågor kan egentligen en 12-årings berättelse för polisen svara på? Boken är helt underbar och omöjlig att lägga ifrån sig. Slutet är oväntat, men det gör det hela så mycket bättre. Jag tycker att boken är väldigt seg ända fram till sida 100.

Av: Tim Ahlgren

1 kommentar: