fredag 13 november 2009

"Skattkammarön" av R.L. Stevenson, förkortad av Maj Bylock

Genre: Den här boken är en ungdomsklassiker.

Handling: Den här boken handlar om Jim och hans föräldrar som driver ett värdshus. En dag blir Jims pappa sjuk, då kommer doktor Livesey som försöker rädda honom och han ser en gammal sjörövarkapten som är gäst på värdshuset. Doktorn varnar sjörövaren för att dricka för mycket, men han bryr sig inte och fortsätter. En dag när kaptenen dör så har Jim precis fått veta att han hade en skattkista med en karta till en skatt. Jim och hans mor tar lite pengar som kaptenen var skyldig och kartan och går till doktor Livesey. Sen åker de och några sjömän ut på en färd till skattkammarön där folk är nära att dö.

Huvudpersoner: Några huvudpersoner är doktor Livesey och Jim. Doktor Livesey verkar vara en sån människa som vill hjälpa alla andra fast de är onda och Jim är en väldigt modig pojke som ofta gör modiga saker fast han är rädd.

Den här boken är väldigt lättläst och har inte så långa meningar. Och språket är inte direkt jättemodernt men det är inte heller gammaldags så det är något däremellan. Man läser ut boken väldigt snabbt för den har stor text och är kort. Den här boken är skriven i jag-form för det är pojken Jim som berättar allt som händer i boken och vad han varit med om. Flera tillfällen blir boken spännande men efter ca 2-3 sidor slutar spänningen och det är lite tråkigt.

Boken är ganska läsvärd, jag kan rekommendera den till såna som vill ha lättlästa och spännande böcker. Men om man vill ha långa böcker kanske inte den här är så bra. Boken är bra för att den är spännande och inte så bra för att den är ganska kort. Den får 8/10 av mig.
Av: Johanna Billing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar