måndag 1 februari 2010

"Björn!" av Bengt Nilsson

Den här boken är en ungdomsbok. Den handlar om John, fjorton år, som ska åka med sin mamma, pappa och syster Maria till sin mormor och morfar på sommarlovet. Stället heter Björnbo och ligger på landet. En dag när John åker ut för att fiska med båten hittar han ett lik i älven. Han är helt blodig och köttig och John berättar för sina föräldrar, polisen kommer och det står om John i tidningen. John märker att det är något mystiskt på gång, han hittar ett tält i skogen och vid det ligger en kamera och en konstig bok. Han tar med sig sakerna hem. Han känner också att någon iakktar honom.
En natt vaknar han av Maria som ska gå ut för att kissa, han somnar om. Nästa morgon är Maria försvunnen. Ingen hittar henne. En annan dag när John är ute och ror vinkar en man honom intill sig. Han berättar att han vet var Maria är, hos troll, men han visar och hjälper bara John om han ger mannen kameran... var är Maria? Och vad är det för bilder på kameran?

Huvudpersonen är Johan, han verkar vara en rätt så lugn person som inte är så rädd av sig.

Boken är inte direkt lättläst men inte svårläst heller. Den har lagom långa meningar och det flyter på när jag läser.

Boken är i tidsordning. Det är John, huvudpersonen som berättar berättelsen.

Budskapet kan vara att utseendet inte är viktigt och att man ska hålla fast vid dem man älskar.

Jag tyckte att boken inte var så bra i början, men när jag kommit en bit började den bli spännande och man ville bara veta vad som skulle hända! Det dåliga med boken är att det är lite för mycket "fakta". Det bra med boken är... allting annat!! Jag kan rekommendera boken till andra läsare och tycker att den är läsvärd.

Av: Adina Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar